Oliwa z oliwek – dlaczego warto po nią sięgać?


oliwa

Oliwa z Grecji to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jej właściwości prozdrowotne potwierdzone zostały licznymi badaniami. Regularne spożywanie oliwy, przynosi wiele korzyści organizmowi, chroniąc go przed wieloma chorobami.

Dlaczego warto wprowadzić oliwę z oliwek do codziennej diety?

Oliwa z oliwek to cenny dla organizmu produkt, nadający potrawom wyjątkowego aromatu. Dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety? Przede wszystkim ze względu na:

– obecność kwasów jednonienasyconych omega-6 i omega-3 wpływających na prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego;
– właściwości antyoksydacyjne – oliwa z oliwek to cenne źródło karotenoidów, związków fenolowych oraz witaminy E;
– dużą ilość witamin, przede wszystkim A, B, E, D oraz K;
– dużą zawartość potasu, magnezu i fosforu.

Regularne spożywanie oliwy z Grecji, jak wykazały liczne badania naukowe, chroni organizm przed chorobami układu krążenia, udarem, zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera, chorób nowotworowych oraz cukrzycy typu 2.

Oliwa z oliwek pozytywnie oddziałuje również na układ immunologiczny. Wszystko dzięki jej właściwościom antybakteryjnym i antywirusowym, skutecznie przeciwdziałającym atakom mikroorganizmów oraz stanów zapalnych.

Warto również wiedzieć, że regularnie spożywana oliwa z oliwek może stanowić środek wspomagający odchudzanie. Przyspiesza procesy trawienia, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Oliwa to wyjątkowy produkt, który poza zastosowaniem w kuchni może być wykorzystany również w kosmetyce. Idealnie sprawdzi się w domowej produkcji mydła, balsamów czy kremów. Doskonale sprawdzi się również przy pielęgnacji włosów, nadając im pięknego, zdrowego i lśniącego wyglądu.

Po czym poznać dobrą oliwę z oliwek?

Wiedząc, czym należy kierować się przy wyborze oliwy, można wybrać produkt, który pozwoli w pełni cieszyć się z jego prozdrowotnych właściwości. Na etykiecie dobrej oliwy musi koniecznie znajdować się kraj pochodzenia oliwek oraz miejsce jej wyprodukowania. Nie może zabraknąć również informacji o zastosowanej metodzie tłoczenia oraz danych dystrybutora/importera. Dobrej jakości oliwa ma zielonkawy kolor, ewentualnie lekko wpadający w żółty. Inne odcienie mogą oznaczać, że oliwa poddała się procesowi utlenienia, a co za tym idzie, nie tylko utraciła swoje walory, ale i przydatność do spożycia. Warto również sprawdzać datę ważności. Choć powinna wynosić ona 24 miesiące, to warto wiedzieć, że oliwa już po około 18 miesiącach od daty produkcji traci swoje cenne właściwości.

Gdzie kupić najlepszą oliwę?

Oliwa z oliwek to cenny składnik codziennej diety pod warunkiem jednak, że wybrana zostanie ta najlepsza i najprawdziwsza. Sklep Aleora jest wyłącznym dystrybutorem greckiej oliwy, o wyjątkowym smaku i cennych właściwościach.

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Oliwa z oliwek – dlaczego warto po nią sięgać?

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in