Od razu warto powiedzieć, że danie tak naprawdę pochodzi z Chin, ale to japońska odmiana jest znana na całym świecie i właśnie mieszkańcy tego kraju spożywają je najczęściej. Istnieje wiele odmian ramenu, więc również trudno go jednoznacznie klasyfikować. Bulion stanowi bazę całego dania. Zwykle powstaje on w oparciu o mięso i kości wieprzowe. Tare to esencja, która znajduje się na spodzie. To odpowiednik sosu, którego zwykle używa się w proporcji 1/10 w stosunku do reszty. Najpopularniejszym z nich jest shoyu tare, którego podstawowym składnikiem jest sos sojowy. Ważnym elementem dania jest też makaron. W oryginalnej wersji składa się on z czterech składników. Kansui jest jego ważnym elementem ze słonej wody z dodatkami kwasów i węglanów. Istotne jest uzyskanie wyraźnego smaku umami oraz delikatnego aromatu owoców morza.
Rodzaje ramenu
Ramen to tak ciekawe danie również przez mnogość rodzajów. Wariacji jest naprawdę dużo i zwykle znacząco zmieniają one potrawę. Wspomniano wcześniej o shoyu tare, ale wyróżniamy też shio i miso. To pierwsze składa się przede wszystkim z owoców morza, a to drugie z pasty miso, której głównym składnikiem jest sfermentowana soja. Sam bulion również może być różny. Assari jest mniej tłuste i delikatniejsze, a kotteri jest tłustsze oraz intensywniejsze w smaku i zapachu. Ciekawą kwestią jest dodanie do ramenu dashi, czyli lekkiego wywaru zrobionego z płatów ryby bonito oraz wodorostów (kombu). Po stworzeniu bulionu wyjmuje się te składniki, z których on powstał. Tonkotsu to odmiana tej potrawy, którą uzyskuje się przez intensywne wygotowywanie kości wieprzowych. Jest bardzo tłusta, ale charakteryzuje się niesamowitym smakiem.
Dodatki
Zaletą tego dania jest możliwość przygotowania go na kilkadziesiąt sposobów. Mięso należy do najpopularniejszych dodatków. Najczęściej jest to boczek, wieprzowina lub kaczka. Najlepiej, jeśli zostaną przygotowane w odpowiedniej marynacie. Wielu osobom ramen kojarzy się z jajkiem. Warto pamiętać, że jego białko powinno być ścięte, a żółto płynne. Czasami jako dodatek stosuje się świeżą dymkę, nori (odmiana wodorostów), kamaboko (z ryby) czy kukurydzę. Jest ogromna ilość dodatków i w rezultacie wiele wariantów tego japońskiego dania.
Podsumowanie
W ostatnim czasie ramen stał się jednym z najpopularniejszych egzotycznych dań w Polsce. Moda na tę potrawę nie powinna dziwić, gdyż nie tylko sam smak jest genialny, ale również imponuje ilość wariantów oraz to, że jest to zdrowe danie. Jeśli chcesz wybrać ramen, Łódź jest do tego idealnym miastem i niektórzy przyjeżdżają do niego po to, żeby spróbować w nim tej potrawy.