Jak ugasić ogień w kuchni?


kuchnia

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym bardzo często dochodzi do pożarów. Nieumiejętne gaszenie ognia może doprowadzić nawet do jego rozprzestrzenienia się na pozostałe pomieszczenia, co może realnie zagrozić zdrowiu i życiu domowników. Jak zatem prawidłowo ugasić pożar, który wybuchł w kuchni?

Jak może dojść do pożaru w kuchni?

W kuchni znajduje się bardzo wiele potencjalnych źródeł pożaru. To tutaj bowiem pracujemy z ogniem oraz z urządzeniami elektrycznymi. Wciąż wielu z nas korzysta z kuchenek gazowych, a przy takich bardzo łatwo o przypadkowe wywołanie płomieni. Wystarczy, że na przykład ścierka kuchenna zostanie położona zbyt blisko palnika, a cała nasza kuchnia może stanąć w ogniu. Dlatego też należy zawsze być bardzo uważnym, a dodatkowo pamiętać także o tym, aby dzieci nie miały dostępu do źródeł ognia. Płomienie mogą pojawić się również wtedy, gdy olej na patelni za bardzo się nagrzeje i zacznie się po prostu palić. Wciąż wiele osób odruchowo sięga w tej sytuacji po wodę lub co gorsza – wkłada patelnię pod odkręcony kran. Jest to zachowanie niedopuszczalne, ponieważ może jeszcze bardziej pogorszyć naszą sytuację. Pożar może zostać wywołany także w związku z nieprawidłową pracą urządzeń elektrycznych w naszej kuchni – na przykład płyty indukcyjnej, piekarnika elektrycznego, tostera itp. Czasem dochodzi również do tego, że w piekarniku zaczyna palić się papier do pieczenia (jeśli kupimy taki złej jakości) lub produkty, które akurat przygotowujemy.

Ścierka kuchenna – czy można nią gasić pożar w kuchni?

Każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę z tego, w jaki sposób prawidłowo ugasić pożar w kuchni. Wywołanie płomieni w tym pomieszczeniu jest bowiem zdarzeniem dość częstym. Nie jest tak, że każdy rodzaj pożaru ugasimy z łatwością dzięki wodzie. Czasem użycie jej może okazać się zgubne i pogorszyć naszą sytuację. Przykładem takiego zdarzenia jest zapalenie się oleju na patelni. Pod żadnym pozorem nie należy go gasić wodą. Najprawdopodobniej doprowadzimy w ten sposób do swego rodzaju wybuchu, który może spowodować u nas groźne poparzenia. Równie często jednym z pierwszych przedmiotów, po jaki sięgamy w przypadku tego typu ognia jest ścierka kuchenna. To również błędne postępowanie. Tego typu płomienie najlepiej jest przykryć szczelnie pokrywką i poczekać, aż ogień sam zgaśnie dzięki braku dopływu powietrza. Oczywiście wcześniej należy wyłączyć kuchenkę. Wody nie można używać również wtedy, gdy zaczną palić się urządzenia elektryczne. Przede wszystkim powinniśmy w takim przypadku odciąć zasilanie (np. wyłączyć korki w mieszkaniu). Tego typu ogień możemy spróbować ugasić gaśnicą (dlatego warto mieć ją w domu). Jeśli widzimy, że nie będziemy w stanie samodzielnie opanować pożaru, wezwijmy straż pożarną oraz zadbajmy o ewakuację mieszkańców.

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Jak ugasić ogień w kuchni?

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in