Zimą wszyscy borykamy się z gwałtownym spadkiem odporności. Nastaje era grypy, kaszlu i wiecznie cieknącego nowa. Na szczęście, przy odrobinie wiedzy można coś z tym zrobić! Wygrali ci, którzy w ciągu lata przygotowywali przetwory w postaci soków z sezonowych owoców. Jakie są najlepsze soki dla podniesienia odporności zimą? Na szczęście, dziś nie musimy ich przygotowywać wyłącznie w domowych warunkach, bowiem dostępne są w sklepach i to w coraz większym wyborze!
Czarny bez i owoce jagodowe receptą na zdrowie
Jak podaje strona http://www.straz-pozarna.nysa.pl/, to właśnie w owocach czarnego bzu, śliwkach oraz aroniach znajdziemy najwięcej antyoksydantów, które pozwalają nam zachować pozytywny nastrój nawet w samym środku słotnej zimy. Od kilku już lat naszego kraju prawdziwe, srogie zimy nie dotykają. Zima bardziej przypomina jesień w najczarniejszym jej wydaniu, pełną deszczu i mnożących się kałuż w każdym zakątku ulicy. W tej sytuacji nietrudno o brak chęci do życia. Dzięki zdrowym sokom z aronii czy czarnego bzu poprawi się praca całego naszego organizmu. Soki te na ciepło doskonale rozgrzewają i regulują przemianę materii. Nie można zapominać także o pozytywnym wpływie antyoksydantów na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Soki z czarnego bzu oraz aronii polecamy zatem wszystkim narzekającym na suchą i matową skórę, a także rozdwajające się struktury włosa oraz zaniedbane płytki paznokciowe.
Pij o każdej porze dnia!
Niektórymi sokami warzywno – owocowymi można zastąpić nawet poranną kawę. Polecamy wypróbowanie mikstury, na którą składa się jeden dojrzały burak, dwie marchewki oraz trzy jabłka. Najpierw wyciskamy sok z buraka, powinien odstać około 20 minut przed dodaniem soku z pozostałych składników. Soki z buraków mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Po zmieszaniu soku buraczanego z jabłkowym oraz marchewkowym otrzymujemy bombę witaminową oraz energetyczną, której nie jest w stanie dorównać nawet tak bardzo kochane przez nas wszystkich espresso.